Arkiv för kategori Okategoriserade

Lyssna på World Digital Library på 6 språk

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Idag lanserade World Digital Library vår tjänst ReadSpeaker Enterprise för uppläsning av beskrivningen av alla de scannade titlar i deras öppna digitala arkiv.

World Digital Library (WDL) gör betydande tryckt material från länder och kulturer runt om i världen tillgängligt online kostnadsfritt och med information på flera språk.

De viktigaste målen för WDL är enligt dem själva att:

  • Främja internationell och interkulturell förståelse
  • Utöka volymen och mångfalden av kulturellt innehåll på Internet
  • Tillhandahålla resurser för lärare, forskare och allmän publik
  • Bygga upp kapacitet i partnerländernas institutioner för att minska den digitala klyftan inom och mellan länder

För mig var detta en ny upptäckt. Och det är spännande att klicka runt på deras världskarta och se vad de har digitaliserat från olika tidsåldrar.

Lyssna även på den ryska och kinesiska texten

Av de sammanlagt sju språk som de idag erbjuder information på så är det sex av dem som går att lyssna på. Det är därmed en av de allra första webbplatserna att erbjuda information uppläst på kinesiska och ryska. Övriga språk som går att lyssna på med ReadSpeaker är engelska, spanska, franska och portugisiska.

Klicka på bilden nedan för att komma till en sida om en gammal karta på Sverige och Finland. Lyssnaknappen finns under bilden på dokumentet. I rullgardinsmenyn uppe till vänster kan du även välja andra språk för att testa hur ReadSpeaker klarar att läsa texten på något av de andra språken på sajten:

skärmbild från wdl.org på artikel om karta på Sverige och Finland

Inga kommentarer

Sista Tillgänglighetsmarschen idag?

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Idag är det åter igen dags för Marschen för tillgänglighet. Det började med en årlig marsch i Stockholm. Men i år marscheras det på 31 orter runt om i Sverige. Syftet med marschen är att Sverige ska få en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering. Många länder har redan sådana lagar sedan länge. Och då Sverige skrivit under FNs deklaration om mänskliga rättigheter borde man även i enlighet med den lagstifta mot otillgänglighet.

Det verkar också som att det äntligen börjar röra på sig. I det nya förslaget för diskrimineringslag som presenterades av Nyamko Sabuni för något år sedan, så hade man i det läget lagt frågan om just diskriminering av människor med funktionsnedsättning åt sidan för att utredas vidare. Men sedan dess har inte mycket hänt eller presenterats. Förrän i förrgår när regeringen meddelade att utredningen var klar att skickas ut på remiss. Det var ett viktigt steg på vägen och nu är det bara att hoppas att vi kan följa USA, Norge, Holland, Storbrittanien, Sydafrika m.fl. och slå fast att otillgänglighet är diskriminerande mot människor med olika funktionsnedsättningar.

Därmed hoppas jag att årets marsch blir den sista som behöver genomföras. Nästa år kan tillgänglighetsmarschen kanske vara ett karnevaltåg istället för att fira framgången. Hoppas, hoppas!!

Inga kommentarer

Medievärlden uppmärksammar ReadSpeaker dubbelt upp

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Skärmdump från mediavarlden.se Skärmdump från Medievarlden.se

Igår uppmärksammade Medievarlden.se våra tjänster i två artiklar. Medievärlden är Tidningsutgivarnas branchtidning som följer dagspressens utveckling. Dels publicerade de en artikel om tjänsterna vi levererat till Uppsala Nya Tidning. Och samtidigt la de upp en mer allmän artikel om våra tjänster med den något ofördelaktiga rubriken ”Tidningsbranschen tvekar om talande webb”. Man kan lätt tro att Tidningsbranschen är skeptiska till talande webb. Men det handlar kanske mer om en tröghet som inte nödvändigtvist behöver bero på att man har tvivel på nyttan av tjänsten.

I Sverige har vi även DN som kund som gör sin mobila sajt talande med ReadSpeaker. Istället för en mobil app så erbjuder de med hjälp av vår tjänst en möjlighet att ladda ner en mp3-version av alla artiklar. Det är en lösning som tekniskt bara kräver att man har en wap/webbläsare och möjligheten att spela upp mp3-ljud. Därmed är det de flesta mobiler som folk har idag som klarar kraven för tjänsten.

Kul att Medievärlden uppmärksammar oss. Hoppas att de själva även gör slag i saken nu och gör nyhetssajten talande ;-)

Inga kommentarer