Arkiv för kategori Webbtillgänglighet

ReadSpeaker nu med stöd för HTML5 i bl.a. Apples mobila apparater

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Många av de senaste tjänsterna som vi utvecklat använder sig av Flash-teknik för att sköta uppspelningen av det strömmande ljudet samt för att kunna markera ord på webbsidan meddans de läses. Vi vill hellre förlita oss på funktionalitet som finns i de flesta webbläsare istället för att kräva att användaren installerar specialprogram som bara fungerar med vissa webbläsare. Och som ni säkert redan vet så kan man ju ändå lyssna på talet från ReadSpeaker även om man inte har stöd för Flash, men då utan highlightingfunktionen. Nu går vi alltså steget längre och släpper en ny version av vår mest populära produkt som även har stöd för att sköta uppspelning och highlighting med HTML5 teknik. Det betyder att tjänsterna fungerar lika bra vare sig man använder en PC eller en iPhone eller iPad. Dessutom har tjänstens gränssnitt jobbats om lite för att säkerställa att det validerar mot W3Cs riktlinjer med allt vad det innebär.

Den nya versionen finns nu upplagd på www.readspeaker.com så det är bara att prova ☺

Inga kommentarer

Nu lanserar vi ReadSpeaker docReader för uppläsning av online-dokument

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Den första tjänsten som talsatte text på webben lanserades 2001. Tjänsten hette ReadSpeaker SayIt och var en uppläsningsfunktion för webbplatser. Sedan dess har tjänsten vidareutvecklats  både när det gäller vad och hur tjänsten kan läsa. Vi lanserar nu en helt ny uppläsningstjänst, ReadSpeaker docReader, som är en serverbaserad tjänst för optimal uppläsning av filformaten .pdf, .doc, .odt m.fl. Tjänsten omvandlar dokumenten så de kan visas i webbläsaren med en bevarad layout. ReadSpeaker docReader kan visa dokument i alla vanliga webbläsare, även i mobila versioner, lika väl som andra enheter som ofta saknar stöd för att kunna visa dessa filformat.

Så här ser docReader ut


Exempel på hur det kan se ut då ett pdf-dokument läses upp i docReader. 1 är lyssna-knappen som startar uppläsning. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. 2. visar exempel på hur texten kan markeras synkroniserat med uppläsningen.

Testa tjänsten här! (Klicka på ”Listen”-knappen bredvid länken till produktbladet)

ReadSpeaker docReader blir tillgänglig på webbplatsen i form av lyssna-ikoner intill länkarna till dokumenten. När en användare väljer att öppna dokumentet med docReader så öppnas det med en verktygslist ovanför som har en play-knapp samt en uppsättning med några andra funktioner och inställningsmöjligheter. Genom att klicka på play-knappen får användaren sidan uppläst för sig. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. Användaren kan få texten markerad synkroniserat med uppläsningen, ord för ord och/eller mening för mening. Detta är en viktig funktion då många användare vill kunna lyssna och läsa, och inte som man tror; antingen lyssna eller läsa.

Varken användaren eller webbplatsägaren behöver installera någon programvara lokalt på sin dator respektive på sina servrar där webbplatsen och dokumenten finns lagrade.

Vi tror väldigt mycket på denna tjänst som är en sedan länge efterfrågad möjlighet. För vissa varianter av ReadSpeaker har vi redan tidigare kunnat erbjuda möjligheten att få pdf och andra dokument upplästa. Men de har varit aningens konstlade och inte alls så optimerade som det blir då man gör en särskild tjänst just för detta ändamål. Väldigt många webbplatser innehåller mycket dokument och vi tycker att det är viktigt och kul att kunna erbjuda en så bra uppläsning som möjligt utan att layouten på dokumentet förstörs.

Men det är också viktigt att poängtera att docReader precis som andra versioner av ReadSpeaker inte är en genväg till ökad tillgänglighet. Webbplatser måste vara tillgängligt byggda för att ReadSpeaker skall kunna läsa upp dem. På samma sätt måste exempelvis pdf-dokument vara gjorda enligt konstens alla regler när det gäller hur man skapar tillgängliga pdf:er för att uppläsningen av dem skall bli optimal. Därmed fortsätter vi vara en pådrivande kraft för webbtillgänglighet.

Testa tjänsten:

Gå till Produktbladssidan för ReadSpeaker® docReader™ för att testa tjänsten. Klicka på ”Listen” bredvid länken till PDF:en för att lyssna på den med ReadSpeaker® docReader™. Du kan även öppna produktbladet med docReader direkt genom att  klicka här.

Inga kommentarer

Yahoo imponerar med starkt tillgänglighetsfokus

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Mycket elände har askmolnet från Island fört med sig. Men inte något ont utan att det kommer något gott utav det. Tack vare askmolnet och Twitter så fick jag chansen att träffa Yahoos ”Accessibility Evangelist” Artur Ortega (tack till @nymagnum som först tipsade mig om @designedbyblind).

Jag fick kontakt med Artur Ortega i torsdags då han föreläst på en konferens i Stockholm. När det senare stod klart att han var fast i Stockholm började vi prata om att träffas på något sätt. Så igår bokade vi in ett lunchmöte i närheten av hans hotell. Från VoiceCorp ville även vår Chefsutvecklare Fredrik Larsson och VD Niclas följa med.

Och Artur hade med sig sin flickvän @Christiane som också hade stor kunskap och insikt i tillgänglighetsfrågor. Hon är journalist från Tyskland och det visade sig att hon kände mycket folk på tidningen Heise som är en av våra kunder i Tyskland där vår ReadSpeaker-tjänst används allra mest. Christiane är även engagerad politiskt i tillgänglighetsfrågor. Så det var verkligen ett intressant par att prata med. Hoppas på fler och längre pratstunder framöver.

Vi hade en lång, trevlig och informell lunch där vi fick stor insikt i hur man arbetar med webbtillgänglighet inom Yahoo. Och man kan inte annat än bli imponerad av hur centralt och viktigt tillgängligheten för olika grupper är då man på Yahoo tar fram nya tjänster och gör om befintliga. Artur påpekade att många, även stora, aktörer på marknaden ofta säger att ”man inte hinner ta hänsyn till tillgänglighetskraven i första releasen” men att man ska ”fixa till det senare”.

Yahoo bygger rätt från början!

regelstomme till husbygge

Det är i min värld lika knäppt som att säga att vi spikar upp panelen först och så sätter vi dit reglarna i huset senare. Så otroligt mycket smartare, enklare och vettigare att bygga rätt från grunden. I annat fall är risken att man måste riva hela panelen och spika upp den på nytt annars. Eller att hela huset rasat då det bara är panelen som håller uppe väggarna.

Yahoo har två tillgänglighetscentra och de gör omfattande tester på samtliga tjänster under utvecklingen. De testar så webbtjänsterna både fungerar med skärmläsare men även helt andra hjälpmedel som huvudmus, scannande programvara (allt måste vara åtkomligt med tangentbordskommandon) osv. De hade nyligen haft en stor genomgång med högsta ledningen på Yahoo och demonsterat hur människor med olika funktionsnedsättningar surfar och använder Yahoos tjänster.

Vår chefsutvecklare Fredrik Larsson är liksom Artur Ortega själv blind och Fredrik bekräftade att samtliga Yahoos tjänster han testat fungerar perfekt och är fullt tillgängliga. Förutom att Fredrik surfar via en textbaserad webbläsare (Lynx) och punktdisplay (dvs, han känner det vi ser på skärmen), så är han en av Sveriges vassaste html-ninjas så han vet verkligen vad han talar om.

Artur Ortega är en ivrig Twittrare och jag har följt deras vidare kamp för att ta sig hemåt mot London igen. Nu verkar det som att det blir bussresa hemåt ikväll. Så det blev 5 extra dygn i Stockholm som av många av de ofrivilliga utländska gästerna kallats för #Stuckholm på Twitter. ;-)

Inga kommentarer