Arkiv för kategori Talsyntes

Två intressanta fynd om talsyntes

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

I min omvärldsbevakning på området ”talsyntes” har det dykt upp två intressanta saker på sistone. Ingen av dem har något att göra med ReadSpeaker. Men samtliga våra tjänster använder talsyntes för att göra text tillgängligare för fler. Så visst har vi ett nördigt intresse för hur talsynteser fungerar och utvecklas.

Det första handlar om en känd amerikansk filmkritiker, Roger Ebert. Han berättar på sin blogg om hur han med hjälp av en talsyntesleverantör (CereProc) håller på att skapa en talsyntes som baseras på hans egen riktiga röst. Han har nämligen helt tappat rösten i samband med en cancer-operation för något år sedan. Och då han finns med på en hel del inspelningar av både radio och TV finns en hel del material med hans röst. Problemet är bara att det ofta hörs ljud från filmklipp i bakgrunden. Och han skriver att det jujst i hans fall kanske skulle finnas förståelse för att hans tal alltid skulle innehålla ljud från filmer ;-) men att det så klart kan bli helt fel om han t.ex. säger att ”Får jag be om en stunds stillhet” och så hör man Transformers riva loss toppen av en pyramid i bakgrunden.

Vi har sedan länge följt talsyntes-tillverkarnas strävan att göra det så enkelt som möjligt för kunder att skapa sina helt egna röster till talsynteser. De vi samarbetar med allra mest för de nordiska språken, Acapela Group, har kommit långt. Och för en relativt överkomlig summa och några dagar i en studio med inläsning av ett särskilt manus, så kan du få en talsyntes som har din röst.

I Roger Eberts fall handlar det om att rekonstruera en röst som redan är förlorad och då blir det så klart med komplicerat. Det ska bli intressant att se hur långt de kan komma.

Roger Ebert var med på Oprah Show för någon vecka sedan. Här är en sekvens ur programmet när han demonstrerar hur långt de kommit i utvecklingen av återskapandet av hans röst:

Jämför rösten med hans riktiga som du exempelvis kan höra i detta klipp med Roger Ebert från 1994:

Läs hela inlägget på Roger Eberts blogg här.

Gunnar Fant, levande legend på området

En av Sveriges och kanske världens främsta forskare och pionjärer på området artificiellt tal heter Gunnar Fant. Han är Professor Emeritus på KTH, 87 år fyllda, men forskar fortfarande för fullt. För ett par veckor sedan var det ett helt program i Sveriges Radios (P2) ”Monitor” som handlade om ”Den Elektriska rösten”. Länk till programsidan här.

Lyssna på programmet! Det var mycket intressant och ger en bra inblick i talsyntesens historia och bakgrund. Det var även kul att höra att Gunnar Fant fortfarande är i farten och kan dela med sig av sin enorma kunskap på området.

Mer om talsyntes

Tycker du att detta med utvecklingen av syntetiskt tal är intressant kan du även läsa på vår företagssida där vi sammanfattat historien och länkat upp ljudklipp med talsynteser:

Om talsyntes på Voice-corp.com

Inga kommentarer