Arkiv för kategori Ny tjänst

ReadSpeaker summerar 2011

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Under året har rekordmånga webbplatser blivit talsatta med ReadSpeakertjänster. Och det är egentligen inte bara webbplatser utan även distansutbildningsplattformar, mjukvaror för att skapa kurser på nätet och mobila applikationer. Mer än två webbplatser per dag har lagts till vår lista av kunder och störst har expansionen varit i USA, Australien och länderna kring persiska viken. Vi har även fått nya kunder i Sydafrika, Japan, Indien, Trinidad och Tobago samt såklart massor i våra redan etablerade marknader i Europa.

I Sverige kan nämnas t.ex. SMHI, Göteborgs Stad (som talsatt alla elevers Gmail-konton), Arbetsförmedlingen, SRF Stockholm/Gotland och Gleerups Utbildningar. Vi har också sett en trend att många webbplatser som tidigare haft en lösning som bygger på att användarn måste installera särskilda program på sin PC för att kunna lyssna på webbplatsen bytt till ReadSpeaker, eftersom webbplatsägarna har ansett att det är viktigt att alla skall kunna lyssna när som helst och varifrån som helst. Inte minst p.g.a. att allt fler webbplatsbesök sker från mobila enheter.

Vi har jobbat hårt under året med utvecklingen av våra topptjänster ReadSpeaker(r) Enterprise Highlighting(tm) och ReadSpeaker(r) docReader(tm) för att få dem ännu bättre och göra dem ännu enklare att implementera. Vi har också utökat personalen både med fler utvecklare och med supportpersonal. Från vårt kontor i Uppsala tar vi hand om all support från alla våra kunder över hela världen och det har också krävt att vi skall ha supporten bemannad till ganska sent på kvällarna. Det är fantastiskt roligt att höra all beröm vår support får från världens alla hörn, där vi arbetar med stora och mycket kunniga kunder och deras utvecklingsavdelningar. Det, tillsammans med riktigt bra produkter och duktiga säljare, kan jag inte annat än verkligen se fram emot ett nytt ReadSpeakerår 2012!

Gott Nytt År!

Inga kommentarer

ReadSpeaker nu med stöd för HTML5 i bl.a. Apples mobila apparater

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Många av de senaste tjänsterna som vi utvecklat använder sig av Flash-teknik för att sköta uppspelningen av det strömmande ljudet samt för att kunna markera ord på webbsidan meddans de läses. Vi vill hellre förlita oss på funktionalitet som finns i de flesta webbläsare istället för att kräva att användaren installerar specialprogram som bara fungerar med vissa webbläsare. Och som ni säkert redan vet så kan man ju ändå lyssna på talet från ReadSpeaker även om man inte har stöd för Flash, men då utan highlightingfunktionen. Nu går vi alltså steget längre och släpper en ny version av vår mest populära produkt som även har stöd för att sköta uppspelning och highlighting med HTML5 teknik. Det betyder att tjänsterna fungerar lika bra vare sig man använder en PC eller en iPhone eller iPad. Dessutom har tjänstens gränssnitt jobbats om lite för att säkerställa att det validerar mot W3Cs riktlinjer med allt vad det innebär.

Den nya versionen finns nu upplagd på www.readspeaker.com så det är bara att prova ☺

Inga kommentarer

allt fler uppgraderar

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Vårt senaste tillskott och flaggskeppet i webbuppläsningsflottan blir nu allt vanligare ute på webben. Många kunder väljer att uppdatera till den senaste tjänsten som både har en fiffig markera-och-läs funktion och automatisk markering av det som läses (highlighting). Senaste webbplatserna är Luleå kommuns (www.lulea.se) och Livsmedelsverket (t.ex. www.slv.se/sv/grupp3/Om-oss/Kontakta-oss/Vart-vander-jag-mig/) men fler är på gång. Testa gärna genom att gå in på sidorna, markera lite text och välj ”Lyssna”

Inga kommentarer

formReader, för hjälp att fylla i webbformulär

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Ett par veckor efter vår tidigare lansering av ReadSpeaker docReader har turen nu kommit till nästa tjänst. DocReader är spännande och nydanande. Men formReader ser jag en ännu större potential i.

Vi kunde även tidigare erbjuda uppläsning av texten på sidor med webbformulär. Men för att uppläsningen på sådana skall tillföra något så insåg vi att det behövs en helt anpassad lösning för ändamålet.

Förutom att formReader läser upp de ”labels” som formulärfälten har (så man vet vad som skall fyllas i) så läser tjänsten även upp det du skriver i fälten. På så vis får du en korrektur-lyssning av att du fyllt i rätt uppgifter.

Detta borde göra att e-tjänster kan användas av fler och att e-handeln skulle få fler som kunde börja beställa saker online. formReader borde även kunna eliminera antalet fel i beställningar och anmälningar som görs online.

Vi har utvecklat formReader i nära samarbete med användarna och med löpande och omfattande användartester. På sistone har även en betaversion av formReader används skarpt på vår kund Uppsala kommuns formulär för beställning av lägeskontroll av nya byggnader.

skärmdump från vårt kontaktformulär med startknappen för formreader markerad med en pil

Läs mer om tjänsten ReadSpeaker formReader här och om du vill testa den på en gång så kan du göra det på vårt kontaktformulär.

Inga kommentarer

Nu lanserar vi ReadSpeaker docReader för uppläsning av online-dokument

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Den första tjänsten som talsatte text på webben lanserades 2001. Tjänsten hette ReadSpeaker SayIt och var en uppläsningsfunktion för webbplatser. Sedan dess har tjänsten vidareutvecklats  både när det gäller vad och hur tjänsten kan läsa. Vi lanserar nu en helt ny uppläsningstjänst, ReadSpeaker docReader, som är en serverbaserad tjänst för optimal uppläsning av filformaten .pdf, .doc, .odt m.fl. Tjänsten omvandlar dokumenten så de kan visas i webbläsaren med en bevarad layout. ReadSpeaker docReader kan visa dokument i alla vanliga webbläsare, även i mobila versioner, lika väl som andra enheter som ofta saknar stöd för att kunna visa dessa filformat.

Så här ser docReader ut


Exempel på hur det kan se ut då ett pdf-dokument läses upp i docReader. 1 är lyssna-knappen som startar uppläsning. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. 2. visar exempel på hur texten kan markeras synkroniserat med uppläsningen.

Testa tjänsten här! (Klicka på ”Listen”-knappen bredvid länken till produktbladet)

ReadSpeaker docReader blir tillgänglig på webbplatsen i form av lyssna-ikoner intill länkarna till dokumenten. När en användare väljer att öppna dokumentet med docReader så öppnas det med en verktygslist ovanför som har en play-knapp samt en uppsättning med några andra funktioner och inställningsmöjligheter. Genom att klicka på play-knappen får användaren sidan uppläst för sig. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. Användaren kan få texten markerad synkroniserat med uppläsningen, ord för ord och/eller mening för mening. Detta är en viktig funktion då många användare vill kunna lyssna och läsa, och inte som man tror; antingen lyssna eller läsa.

Varken användaren eller webbplatsägaren behöver installera någon programvara lokalt på sin dator respektive på sina servrar där webbplatsen och dokumenten finns lagrade.

Vi tror väldigt mycket på denna tjänst som är en sedan länge efterfrågad möjlighet. För vissa varianter av ReadSpeaker har vi redan tidigare kunnat erbjuda möjligheten att få pdf och andra dokument upplästa. Men de har varit aningens konstlade och inte alls så optimerade som det blir då man gör en särskild tjänst just för detta ändamål. Väldigt många webbplatser innehåller mycket dokument och vi tycker att det är viktigt och kul att kunna erbjuda en så bra uppläsning som möjligt utan att layouten på dokumentet förstörs.

Men det är också viktigt att poängtera att docReader precis som andra versioner av ReadSpeaker inte är en genväg till ökad tillgänglighet. Webbplatser måste vara tillgängligt byggda för att ReadSpeaker skall kunna läsa upp dem. På samma sätt måste exempelvis pdf-dokument vara gjorda enligt konstens alla regler när det gäller hur man skapar tillgängliga pdf:er för att uppläsningen av dem skall bli optimal. Därmed fortsätter vi vara en pådrivande kraft för webbtillgänglighet.

Testa tjänsten:

Gå till Produktbladssidan för ReadSpeaker® docReader™ för att testa tjänsten. Klicka på ”Listen” bredvid länken till PDF:en för att lyssna på den med ReadSpeaker® docReader™. Du kan även öppna produktbladet med docReader direkt genom att  klicka här.

Inga kommentarer