Sista Tillgänglighetsmarschen idag?


Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Idag är det åter igen dags för Marschen för tillgänglighet. Det började med en årlig marsch i Stockholm. Men i år marscheras det på 31 orter runt om i Sverige. Syftet med marschen är att Sverige ska få en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering. Många länder har redan sådana lagar sedan länge. Och då Sverige skrivit under FNs deklaration om mänskliga rättigheter borde man även i enlighet med den lagstifta mot otillgänglighet.

Det verkar också som att det äntligen börjar röra på sig. I det nya förslaget för diskrimineringslag som presenterades av Nyamko Sabuni för något år sedan, så hade man i det läget lagt frågan om just diskriminering av människor med funktionsnedsättning åt sidan för att utredas vidare. Men sedan dess har inte mycket hänt eller presenterats. Förrän i förrgår när regeringen meddelade att utredningen var klar att skickas ut på remiss. Det var ett viktigt steg på vägen och nu är det bara att hoppas att vi kan följa USA, Norge, Holland, Storbrittanien, Sydafrika m.fl. och slå fast att otillgänglighet är diskriminerande mot människor med olika funktionsnedsättningar.

Därmed hoppas jag att årets marsch blir den sista som behöver genomföras. Nästa år kan tillgänglighetsmarschen kanske vara ett karnevaltåg istället för att fira framgången. Hoppas, hoppas!!

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)

Spam protection by WP Captcha-Free