Lyssna på World Digital Library på 6 språk


Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Idag lanserade World Digital Library vår tjänst ReadSpeaker Enterprise för uppläsning av beskrivningen av alla de scannade titlar i deras öppna digitala arkiv.

World Digital Library (WDL) gör betydande tryckt material från länder och kulturer runt om i världen tillgängligt online kostnadsfritt och med information på flera språk.

De viktigaste målen för WDL är enligt dem själva att:

  • Främja internationell och interkulturell förståelse
  • Utöka volymen och mångfalden av kulturellt innehåll på Internet
  • Tillhandahålla resurser för lärare, forskare och allmän publik
  • Bygga upp kapacitet i partnerländernas institutioner för att minska den digitala klyftan inom och mellan länder

För mig var detta en ny upptäckt. Och det är spännande att klicka runt på deras världskarta och se vad de har digitaliserat från olika tidsåldrar.

Lyssna även på den ryska och kinesiska texten

Av de sammanlagt sju språk som de idag erbjuder information på så är det sex av dem som går att lyssna på. Det är därmed en av de allra första webbplatserna att erbjuda information uppläst på kinesiska och ryska. Övriga språk som går att lyssna på med ReadSpeaker är engelska, spanska, franska och portugisiska.

Klicka på bilden nedan för att komma till en sida om en gammal karta på Sverige och Finland. Lyssnaknappen finns under bilden på dokumentet. I rullgardinsmenyn uppe till vänster kan du även välja andra språk för att testa hur ReadSpeaker klarar att läsa texten på något av de andra språken på sajten:

skärmbild från wdl.org på artikel om karta på Sverige och Finland

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)

Spam protection by WP Captcha-Free