Yahoo imponerar med starkt tillgänglighetsfokus


Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Mycket elände har askmolnet från Island fört med sig. Men inte något ont utan att det kommer något gott utav det. Tack vare askmolnet och Twitter så fick jag chansen att träffa Yahoos ”Accessibility Evangelist” Artur Ortega (tack till @nymagnum som först tipsade mig om @designedbyblind).

Jag fick kontakt med Artur Ortega i torsdags då han föreläst på en konferens i Stockholm. När det senare stod klart att han var fast i Stockholm började vi prata om att träffas på något sätt. Så igår bokade vi in ett lunchmöte i närheten av hans hotell. Från VoiceCorp ville även vår Chefsutvecklare Fredrik Larsson och VD Niclas följa med.

Och Artur hade med sig sin flickvän @Christiane som också hade stor kunskap och insikt i tillgänglighetsfrågor. Hon är journalist från Tyskland och det visade sig att hon kände mycket folk på tidningen Heise som är en av våra kunder i Tyskland där vår ReadSpeaker-tjänst används allra mest. Christiane är även engagerad politiskt i tillgänglighetsfrågor. Så det var verkligen ett intressant par att prata med. Hoppas på fler och längre pratstunder framöver.

Vi hade en lång, trevlig och informell lunch där vi fick stor insikt i hur man arbetar med webbtillgänglighet inom Yahoo. Och man kan inte annat än bli imponerad av hur centralt och viktigt tillgängligheten för olika grupper är då man på Yahoo tar fram nya tjänster och gör om befintliga. Artur påpekade att många, även stora, aktörer på marknaden ofta säger att ”man inte hinner ta hänsyn till tillgänglighetskraven i första releasen” men att man ska ”fixa till det senare”.

Yahoo bygger rätt från början!

regelstomme till husbygge

Det är i min värld lika knäppt som att säga att vi spikar upp panelen först och så sätter vi dit reglarna i huset senare. Så otroligt mycket smartare, enklare och vettigare att bygga rätt från grunden. I annat fall är risken att man måste riva hela panelen och spika upp den på nytt annars. Eller att hela huset rasat då det bara är panelen som håller uppe väggarna.

Yahoo har två tillgänglighetscentra och de gör omfattande tester på samtliga tjänster under utvecklingen. De testar så webbtjänsterna både fungerar med skärmläsare men även helt andra hjälpmedel som huvudmus, scannande programvara (allt måste vara åtkomligt med tangentbordskommandon) osv. De hade nyligen haft en stor genomgång med högsta ledningen på Yahoo och demonsterat hur människor med olika funktionsnedsättningar surfar och använder Yahoos tjänster.

Vår chefsutvecklare Fredrik Larsson är liksom Artur Ortega själv blind och Fredrik bekräftade att samtliga Yahoos tjänster han testat fungerar perfekt och är fullt tillgängliga. Förutom att Fredrik surfar via en textbaserad webbläsare (Lynx) och punktdisplay (dvs, han känner det vi ser på skärmen), så är han en av Sveriges vassaste html-ninjas så han vet verkligen vad han talar om.

Artur Ortega är en ivrig Twittrare och jag har följt deras vidare kamp för att ta sig hemåt mot London igen. Nu verkar det som att det blir bussresa hemåt ikväll. Så det blev 5 extra dygn i Stockholm som av många av de ofrivilliga utländska gästerna kallats för #Stuckholm på Twitter. ;-)

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)

Spam protection by WP Captcha-Free