Nyhetspublicister se hit! Befria texten från skärmen!


Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

symbolisk bild som visar papper som flyger ut från en bildskärm

Det starkaste och viktigaste argumentet för att göra text och RSS-flöden till tal med ReadSpeaker har och kommer alltid vara att man vill göra texten tillgänglig för personer som har svårt att läsa. De traditionella grupperna är de som har lässvårigheter i olika grad, exempelvis dyslexi, afasi. Sedan har vi stora grupper som har annat förstaspråk än det som texten på webbplatsen har. De är också hjälpta av att kunna lyssna OCH läsa.

Men det är ju också så att vi alla dagligen befinner oss i en situation där läsning av text inte passar eller alls är möjlig.

kollage med bilder på fyra personer som kör bil diskar joggar och  bygger modellplan

Bild: Fyra exempel på situationer där läsa text är svårt.

Ljud, eller texten som tal, fungerar däremot utmärkt samtidigt som vi gör något annat.  Därmed finns det alltså kanske mycket större grupper av människor än vad ni tänkt på, som skulle ha nytta av att kunna lyssna på era nyhetstexter istället för att läsa dem på skärmen (eller papper för den delen).

Att någon skulle läsa in samtliga texter skulle så klart bli det bästa kvalitetsmässigt. Men det är både dyrt och tar lång tid. Nyheterna skulle vara inaktuella innan det var färdigproducerat och publicerat. Men med våra tjänster som automatiskt och i realtid omvandlar texten till tal (till så bra kvalité som är möjligt med talsyntes) så kanske det kan vara värt den lilla extra kostnad som det innebär att erbjuda det ni redan publicerar som text även som strömmande mp3-ljud?

Två exempel på tidningar som gjort detta är Uppsala Nya Tidning och Italiens största dagstidning Corriere. Förutom att man kan lyssna på sajternas samtliga artiklar har vi även gjort talande iPhone-appar till dem.

Corriere-appen är gratis medan Uppsala Nya tidning tar betalt för sin (38 kr). Vill du testa tekniken med tre valfria (engelska) RSSer så finns även vår gratis-app audioMob Personal.

Det vi även kan erbjuda nyhetspublicister är en paketlösning för RSS-flöden, audioNews, där användarna kan skapa sin egen profil och sätta upp sin egen podcast där innehållet är anpassat efter de kategorier och ordfilter som användaren kan sätta upp.

Tycker ni att detta låter intressant? Vi kommer gärna till er och berättar mer. Inget av ovanstående innebär några stora projekt. Har ni en fungerande och tillgänglig webbplats idag med RSS-flöden så är det snabbt fixat att ordna samtliga dessa lösningar.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)

Spam protection by WP Captcha-Free