Nu lanserar vi ReadSpeaker docReader för uppläsning av online-dokument


Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Den första tjänsten som talsatte text på webben lanserades 2001. Tjänsten hette ReadSpeaker SayIt och var en uppläsningsfunktion för webbplatser. Sedan dess har tjänsten vidareutvecklats  både när det gäller vad och hur tjänsten kan läsa. Vi lanserar nu en helt ny uppläsningstjänst, ReadSpeaker docReader, som är en serverbaserad tjänst för optimal uppläsning av filformaten .pdf, .doc, .odt m.fl. Tjänsten omvandlar dokumenten så de kan visas i webbläsaren med en bevarad layout. ReadSpeaker docReader kan visa dokument i alla vanliga webbläsare, även i mobila versioner, lika väl som andra enheter som ofta saknar stöd för att kunna visa dessa filformat.

Så här ser docReader ut


Exempel på hur det kan se ut då ett pdf-dokument läses upp i docReader. 1 är lyssna-knappen som startar uppläsning. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. 2. visar exempel på hur texten kan markeras synkroniserat med uppläsningen.

Testa tjänsten här! (Klicka på ”Listen”-knappen bredvid länken till produktbladet)

ReadSpeaker docReader blir tillgänglig på webbplatsen i form av lyssna-ikoner intill länkarna till dokumenten. När en användare väljer att öppna dokumentet med docReader så öppnas det med en verktygslist ovanför som har en play-knapp samt en uppsättning med några andra funktioner och inställningsmöjligheter. Genom att klicka på play-knappen får användaren sidan uppläst för sig. Det går även bra att klicka på valfritt stycke för att få det uppläst. Användaren kan få texten markerad synkroniserat med uppläsningen, ord för ord och/eller mening för mening. Detta är en viktig funktion då många användare vill kunna lyssna och läsa, och inte som man tror; antingen lyssna eller läsa.

Varken användaren eller webbplatsägaren behöver installera någon programvara lokalt på sin dator respektive på sina servrar där webbplatsen och dokumenten finns lagrade.

Vi tror väldigt mycket på denna tjänst som är en sedan länge efterfrågad möjlighet. För vissa varianter av ReadSpeaker har vi redan tidigare kunnat erbjuda möjligheten att få pdf och andra dokument upplästa. Men de har varit aningens konstlade och inte alls så optimerade som det blir då man gör en särskild tjänst just för detta ändamål. Väldigt många webbplatser innehåller mycket dokument och vi tycker att det är viktigt och kul att kunna erbjuda en så bra uppläsning som möjligt utan att layouten på dokumentet förstörs.

Men det är också viktigt att poängtera att docReader precis som andra versioner av ReadSpeaker inte är en genväg till ökad tillgänglighet. Webbplatser måste vara tillgängligt byggda för att ReadSpeaker skall kunna läsa upp dem. På samma sätt måste exempelvis pdf-dokument vara gjorda enligt konstens alla regler när det gäller hur man skapar tillgängliga pdf:er för att uppläsningen av dem skall bli optimal. Därmed fortsätter vi vara en pådrivande kraft för webbtillgänglighet.

Testa tjänsten:

Gå till Produktbladssidan för ReadSpeaker® docReader™ för att testa tjänsten. Klicka på ”Listen” bredvid länken till PDF:en för att lyssna på den med ReadSpeaker® docReader™. Du kan även öppna produktbladet med docReader direkt genom att  klicka här.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)

Spam protection by WP Captcha-Free